zaterdag 12 mei 2007

De droom van Baukje

In het zesde jaar nu van haar Ichthusleven, en in het zesde jaar van haar studie had Baukje een droom, waardoor haar geest verontrust werd en het met haar slaap gedaan was.
Het was in de tijd dat zij haar bul moest halen. Zij droomde nu dat de buluitreiking in de Offerhauszaal was. Om in de Offerhauszaal te komen moest zij, en al de hoogleraren, en al de aanwezige genodigden, en al het volk, door een gymzaal. In de gymzaal waren vele obstakels in de vorm van gymtoestellen, welke zij, de hoogleraren, al de aanwezige genodigden, en al het volk moesten ontwijken. In de Offerhauszaal aangekomen was Baukje’s begeleidend docent met de bul vertrokken, en moest zij hem achtervolgen. Hiertoe kreeg zij een voertuig, zeer eigenaardig in zijn soort en zeer moeilijk te besturen, waarmede zij de man na moest snellen. Hiertoe vergezelden haar twee vrouwen. Zij moest achteruit de Offerhauszaal verlaten; op het voertuig zat het stuur aan de achterkant gemonteerd, waardoor de achtervolging een bijna onmogelijke opgave werd. Het gelukte haar echter niet de man te achterhalen.
Daarop keerde zij terug met het voertuig, maar daar aangekomen waren al de hoogleraren reeds vertrokken, doch niet de aanwezige genodigden en al het volk. De buluitreiking kon echter geen doorgang vinden dan op een ander tijstip. Daarop ging de wekker en ontwaakte zij, en zij was zeer ontdaan.
Toen zeide Baukje: “Deze droom heb ik, Baukje, gezien: gij nu, Jan-Willem, zeg mij de uitlegging, omdat alle wijzen uit de Aquamarijnstraat mij de uitlegging niet kunnen bekendmaken." Toen stond Jan-Willem voor een ogenblik verbijsterd en zijn gedachten verontrustten hem.
Baukje zeide: “Jan-Willem, laat de droom en de uitlegging ervan u niet verontrusten."
Jan-Willem antwoordde haar: "Oh Baukje, moge de droom hun gelden, die u haten, en zijn uitlegging uw tegenstanders. Dit is de uitlegging van de droom. De Offerhauszaal, die gij gezien hebt, welks grootte zeer ruim bemeten is, die in het gehele Academiegebouw niet over het hoofd gezien kan worden, in welks ruimte talloze studenten onderdak vinden, en waar zeer velen met kennis en wijsheid gelaafd worden, deze Offerhauszaal is de ruimte die gij nodig zult hebben om de tallozen aan wie gij uw kennis zult overdragen te kunnen herbergen. Doch de weg naar de Offerhauszaal zal moeilijk zijn en bezaaid met vele obstakels. Doch wanneer gij met volharding deze weg bewandelt, zal uw beloning groot zijn en zal uw naam geroemd worden in het land der wetenschap. Dit is nu de betekenis van de gymzaal met haar vele gymtoestellen. Dat nu u, Baukje, een begeleider hebt zien komen die zeide “neemt de bul mede en brengt haar van hier, doch laat een voertuig achter waarmede Baukje haar bul terug kan halen”, dit is de uitlegging, o Baukje, men zal de bul van u nemen, en zeven tijden zullen over u heen gaan, totdat gij erkent dat uw afstuderen niet het eindpunt is van uw leven als academicus, doch slechts het begin daarvan. Dat men voor u echter een voertuig zal achterlaten, betekent dat uw titel bestendig zal zijn van het ogenblik af dat u erkent dat academicus zijn een taak voor het leven is, en niet slechts voor de vijf jaren die uw studie duurt. Daarom, o Baukje, laat mijn raad u welgevallig zijn: denkt niet, de bul is binnen and so am I, maar blijf uw leven lang zoeken naar kennis en wijsheid, zodat er misschien verlenging van uw rust wezen moge."
Dit alles overkwam Baukje.

Geen opmerkingen: